joi, 30 iunie 2011

La capătul morţii - Alexandru Jurcan


Astăzi, începând cu orele 14:00 la Librăria Book Corner din Cluj - Napoca a avut loc lansarea cărţii "La capătul morţii", al cărei autor, Alexandru Jurcan" ne-a surprins ca de obicei cu o carte de poezii bilingvă ( română şi franceză). A avut ca invitaţi speciali pe Irina Petraş, Rodica Marian, Liliana Şomfălean şi Rodica Matiş.

Deşi nu sunt neapărat fan poezie, cele scrise de Alexandru Jurcan m-au impresionat întotdeauna. Pline de sentiment, dar în acelaşi timp atât de impersonale.

Şi ca să ne aflăm în temă, doamna Irina Petraş a spus printre altele că de fapt se sublinează ideea că moartea nu există, există doar treceri.

Doamna Liliana Şomfălean, prietenă bună a trupei Assentiment, s-a oprit asupra variantei în franceză a poeziilor, care, deşi încearcă să fie cât mai apropiate de varianta în română, conţin pierderi (sau adăugiri), care sunt sau nu pe placul cititorului (depinde de la caz la caz).

Scriitorul a încercat (şi reuşit) să dea o formă palpabilă morţii, să-i dea o personalitate a ei (fapt pentru care este numită Moartea, cu literă mare), a învitat-o la o şampanie, pentru ca apoi să fie înfrântă, să se înece în ocean.

Apoi, trupa coordonată de autor, Assentiment (o parte din ea) au dat o mică reprezentaţie, o surpriză pentru domnul profesor şi pentru cei aflaţi în sală, viziunea lor despre carte. Mica secentă a fost pe placul publicului, deşi trupa a muncit de data aceasta pe cont propriu.

De asemenea, domnul director Doru Ioan Rus, a intervenit pe la jumătate, cu unul dintre momentele lui comice, care a destins atmosfera care, deşi a început pe un ton familiar, a avut tendinţa să devină cam... sobră?

Şi, ca să ne surprindă în continuare, domnul Jurcan ne-a chemat, după lansare, la o gustare la Centrul Cultural Francez. Gustarea a constat în pâine, caş, ceapă şi ca desert, cozonac cu urdă.

"La capătul morţii" este a 15-a carte a domnului Alexandru Jurcan (la cât mai multe! ).

De acelaşi autor vă pot recomanda: "Cei rămaşi pe pământ" (preferata mea), "Plouă peste crimele oraşului", "Stăpânul şi Silberta", "Fuga insulelor" şi ca să închei cu o notă mai umoristică propun "Cocosul şi cocoaşa".

O să revin în curând cu poze! :)


Un comentariu:

  1. "Cei ramasi pe pamant" e si preferata mea! <3
    La cat mai multe domn` profesor! :)

    RăspundețiȘtergere