sâmbătă, 10 martie 2012

Lansare de carte - Patrizio Trequattrini


Atmosferă specifică unui mic orășel care așteaptă un vizitator important. Pregătiri, agitație, dorința fiecărei persoane ca totul să iasă bine, ca oaspetele să se simtă bine, să creeze într-un fel o atmosferă intimă, de familie. Probabil că lipseau doar sărmăluțele calde ca la mama acasă.

Această lansare de carte a pornit din suflet, la inițiativa doamnei Daciana Loi și cu ajutorul domnului Alexandru Jurcan.

Laszlo Alexandru, scriitor și traducător a venit cu câteva volume de-ale sale, ”Criticul literar Nicolae Manolescu”(teza de doctorat), ”Viața de zi cu zi”, ”Memorator de limba italiană”, cel din urmă fiind ”biblia” elevilor săi, dânsul fiind profesor de limba italiană la liceul Barițiu din Cluj-Napoca. :)

Acesta se bucură că dânsul și domnul Patrizio Trequattrini au fost invitați la Huedin, deoarece consideră că suntem într-un postmodernism în care cultura se face doar unde oamenii doresc acest lucru și că nu ar trebui să avem complexe culturale dacă nu suntem din București (aici se referea la nivel de județ).

Apoi a venit rândul invitatului de onoare să vorbească. Patrizio Trequattrini, deși este în România doar de 2 ani și câteva luni, vorbește limba română surprinzător de bine. Am fost foarte plăcut impresionată.

Romanul Șantajul are la bază o ”polemică împotriva industriei culturale”, existând astfel și ”subiecte și întrebări cu caracter religios”.

”Literatura reprezintă o activitate politică, o activitate de schimbare a realității”.

De altfel, italianul consideră că este nevoie de puterea femeii pentru a face ordine în lume. Lucru curajos spus de un bărbat, o opinie mult prea rar întâlnită printre atâtea orgolii și atât de mult misoginism. ”Lumea nu se poate schimba prin reforme mediocre. Puterea ar trebui să fie exercitată de femeie”, însă de-a lungul timpului, ”eliberarea femeii a avut loc doar din punct de vedere legislativ, nu și mental”.

Acestea și multe altele au fost spuse de autor, o persoană care mie mi s-a părut plăcută, inteligentă și cu multă tărie de caracter, fiindcă din cauza unei întrebări poate puțin prea... deplasată din partea mea, ne-a dezvăluit că romanul este puțin autobiografic, el și soția sa confruntându-se cu alegerea dificilă în ceea ce privea avortul unui copil care urma să se nască cu sindromul Down.

Au vorbit domnul prof. Jurcan, domnul prof. Dinu Bălan, doamna prof. Elena-Livia Bâlc și doamna prof. Daciana Loi, fiecare contribuind cu părerea lor despre carte, subliniind atât plusuri cât și minusuri.

A fost o seară plăcută, interesantă, din care eu, personal, am rămas cu ceva.

N.B. : a fost prezentat în cateva rânduri și romanul Furio, care relatează drama existențială prin care trece un cuplu care au un copil autist.



Mulțumesc domnului prof. Cristian Filip pentru poză!

3 comentarii:

  1. A fost foarte bine, chiar si fara sarmalute calde ca la mama acasa...

    RăspundețiȘtergere
  2. C.L.M: A fost într-adevăr o experiență frumoasă...
    laszloal: atunci mă bucur :D

    RăspundețiȘtergere