sâmbătă, 5 februarie 2011

Generaţia cu papion.

”Schimbarea vine de la noi! Vreau să conving oamenii că dacă reuşim să ne schimbăm noi, se schimbă şi ţara asta, începând de la conducere şi legi şi până la punerea în practică. (...) Generaţia cu papion nu face politică, nu susţine şi nu promovează partide sau oameni politici." (C.R.B.L)

Acum ceva timp, aproximativ un an, o dată cu începerea carierei sale solo, C.R.B.L (Eduard Andreianu) a început să se ocupe de campania "Generaţia cu papion", o mişcare prin care se doreşte propagarea bunului simţ. Astfel, melodia ce iniţiază cariera solo, "Românul n-are noroc" promovează mesajul campaniei, un fel de discurs ce evidenţează într-o manieră mai mult sau mai puţin discretă problemele pe care le avem noi, ca popor.

Generaţia cu papion se instalează în România
Generaţia care nu uită să dea „Bună ziua!”
Pot să pierd ultima picătură de sânge din mine
Ca să ai tu dreptul să mă contrazici pe mine.
Asta înseamnă, de fapt, democraţie!
Cine a spus asta se ştie, păcat că nu mai e!
E acela ce purta papionul cu mândrie,
E acel Ion ce schimba o Românie!

Drept etalon al campaniei, a fost ales politicianul Ion Raţiu. Acesta a candidat în anul 1990 pentru preşedinţia României, având o candidatură ce se baza pe principii şi valori morale, etice, sociale. C.R.B.L. a adoptat de asemenea şi stilul omului politic, acela de a purta papion. Ion Raţiu s-a impus prin eleganţa şi bunul simţ de care dădea dovadă. Pentru iniţializatorii campaniei, ca şi pentru I. Raţiu, papionul a depăşit stadiul de articol vestimentar (omul politic îşi fabrica singur papioanele), acesta devenind un simbol al eleganţei, civilizaţiei, distincţiei.
Ion Raţiu a fost ales ca model inspiraţional datorită ataşamentului ce l-a arătat faţă de România în perioada comunismului. A luptat pentru democraţie, pentru libertate, prin intermediul "Europa Liberă, "Vocea Americii", "Radio BBC" şi a fost alături de semenii sai, deşi a trăit timp de 50 de ani în exil.
"Generaţia cu papion" se adresează tinerilor care au curajul de a gândi şi de a se exprima, de a contrazice, de a schimba lumea pe care o ştim, fără să aştepte ca aceasta să se schimbe (în bine) singură. După cum spunea şi etalonul campaniei, "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine". Militând pentru educaţie, cultură, bun simţ, eleganţă, stil, respect (şi poate cel mai important) mândria de a fi român, campania se bucură să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi. Să ne alăturăm şi noi campaniei! Să ajutăm la schimbare. Nu trebuie neapărat să purtăm papion la gât, ci în suflet! Cu paşi mici, dar siguri: nu mai aruncăm pe jos, nu ne îmbrâncim, trecem strada regulamentar. Voi ce paşi aţi făcut în ultima vreme?

“Fă ceva pozitiv. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.” (Ion Raţiu)




surse: aici
aici
aici

Un comentariu:

  1. Nu-mi place de C.R.B.L., prin asta ma refer la faptul ca nu-mi place cum canta, nici felul in care ai scris nu mi se pare extraordinar, dar ideea e foarte buna, dar "generatia in papion" nu e chiar pierduta, cam aceleasi principii le promova si partidul verde in anii trecuti...oricum, Romania are nevoie de o lectie de respect.

    RăspundețiȘtergere