marți, 14 mai 2013

Ioana Resteman - Un surâs din umbră

”Resteman Ioana-Alexandra s-a născut pe 26 noiembrie 1994, avându-i părinți pe Resteman Ioan a Chețului și Rodica.” Acesta este începutul descrierii vieții și carierei Ioanei, care a avut lansarea primului volum al romanului ”Surâsul umbrelor”, în data de 12 mai 2013. Cum spune și scriitorul Alexandru Jurcan ”Niciodată nu aș fi crezut că o adolescentă poate rezista tentațiilor facile în materie de literatură, venind cu demnitate antică dinspre Agârbiceanu și Rebreanu, fixând un univers rustic solid, involburat, dezlănțuit, cu un talent rotund, unitar, pătimaș, incontestabil.”
Acum vreo 2-3 ani, am citit câteva pasaje din ceea ce vroia să fie un roman cu tematică rurală, a unei colege din liceu, mai mică decât mine. Nu o cunoșteam personal, dar i-am îndrăgit din prima clipă stilul, iar când am auzit că va avea lansarea de carte în luna mai, mi-am spus că trebuie neapărat să ajung, să o felicit și să pun mâna pe acest roman incredibil, al unei fete care, deși are doar 18 ani, se vede că a simțit pe umeri greutățile vieții.

12 mai 2013
Căminul cultural din localitatea BOLOGA

Agitație, forfotă, oameni alergând din stânga în dreapta, o sală imensă, în care plutea aerul acela specific vieții de la sat. Flori proaspete de liliac priveau mândre peste oamenii ce încet, dar sigur, ocupau locurile, din ulcioarele de lut în care au fost așezate nu cu mult timp înainte. Decorul rustic completa perfect acest aer: ștergare viu colorate cu o broderie incredibilă, un fus și o roată de tors.
Ioana își plimba neliniștită privirea prin sală, cuprinsă de emoții, văzând cât de multă lume se adună, pentru a fi alături de ea în această zi de neuitat.
Evenimentul a fost inițiat de fostul învățător al Ioanei,Ionel Pop, care a vorbit cu drag despre ea și care a observat, când era micuță că, ”îi plăcea să citească și nu îi era dragă matematica”. Privind în gol, peste capetele celor din sală, o vede pe proaspăta scriitoare, plângând când acesta a citit în clasa ”Puiul”, ”Moartea căprioarei” sau ”Trei, Doamne și tot trei”. Intuindu-i talentul, a ajutat-o să pătrundă în Eminescu și nu i-a fost deloc mare mirarea când a aflat de realizarea ei și speră ca prin scrierile Ioanei, satul Bologa va ajunge să fie mult mai căutat decât acum și îi face o urare care ajută liniștea să se așeze peste sala curioasă: ”Îți doresc drum lung în ale scrisului. Știu că o să urmeze lucruri mult mai bune, mult mai frumoase și noi toți de aici trebuie să fim alături de ea. Îți doresc sănătate și putere în tot ceea ce faci!”
De asemenea, primarul comunei Poieni, Boca Gheorghe, care a susținut-o în realizarea acestui vis, i-a urat și dânsul mult succes.
Cartea a fost prezentată de profesorul de limba română și îndrumătorul Ioanei, Dinu Bălan, de către Gabriela Copaciu care i-a fost profesoara în gimnaziu și de către scriitorul Alexandru Jurcan.
Dinu Bălan a fost șocat de regionalismele din manuscris cu care jongla cu atât de multă ușurință: "Este un talent viguros și cu siguranță va face o carieră literară”. ”Reușește să învie niște suferințe din familia sa, iar personajele sunt foarte bine conturate”.

În continuare a luat cuvântul Gabriela Copaciu, fosta profesoară a autoarei: ”Ioana Resteman este o elevă pe care orice profesor de română ar fi vrut să o cunoască, iubitoare de cultură, de oameni, de biserică și de satul Bologa.” Și, considerând că ele s-au ”legat sufletește”, a spicuit câteva rânduri din cele mai fragede compoziții ale Ioanei. Au fascinat-o descrierile minuțioase și în special faptul că personajele, pe rând, devin personaje principale. ”Cartea mi-a dat emoție, mi-a stârnit lacrimi și m-a făcut să realizez încă o dată greutatea vieții omului.”
Alexandru Jurcan mărturisește îndoiala pe care a avut-o în legătură cu romanul. A verificat chiar să vadă daca acesta este într-adevăr original. ”Chiar dacă Ioana nu va scrie încă o carte, ea va rămâne cu aceasta.” Discursul nu a fost unul lung, preferând în schimb să exemplifice un personaj din carte, pe ”bețica satului”, scoțând de sub masă sticla cu ”horincă”.
Ionel Pop, care a fost ”naratorul” acestei lansări de carte, a invitat publicul să ia cuvântul. Astfel, a luat microfonul Georgeta Resteman, o autoare importantă ale acestor locuri: ”Imaginile, descrierile urmelor războiului și a ceea ce s-a întâmplat în acele timpuri, regăsite în cartea Ioanei, mi-au amintit cu duioșie de serile lungi de iarnă în care, la gura sobei, bunicul meu îmi povestea despre atrocitățile petrecute în satul Bologa în vremea războiului”.
Doina Fărcaș, profesor de limba română în Valea Drăganului a spus: ”Ioana este profundă, temeinică în ceea ce face și în ceea ce gândește” și o aseamană cu Marin Preda. Și se adresează un îndemn bologanilor, ca atunci când vor citi cartea și se vor recunoaște în personajele acestuia, să realizeze că au devenit un simbol din ”satul a cărui poale a tivit Vlădeasa”.
Colega de bancă a autoarei o felicită pentru că în ciuda piedicilor, a avut puterea să meargă mai departe și regretă că li se despart drumurile, dar promite că va fi mereu alături de ea.
O consăteancă învârstă, dar cu forța unui om trecut prin viața i-a mulțumit că a adus atât de multă mândrie satului lor.
Ioana, plină de modestie, dar părând atât de impunătoare în frumosul costum popular în care era îmbrăcată, a preferat doar să mulțumească oamenilor care i-au fost alături, în special mamei sale care nu a lăsat-o să își abandoneze visele.
Lansarea de carte a fost urmată de câteva momente artistice, tot în notă rustică. A fost un eveniment frumos pentru toți cei prezenți.
Îi doresc Ioanei mult succes pe viitor, la cât mai multe astfel de cărți extraordinare și îi transmit felicitările de rigoare!

Poze realizate de Ioana Pleș. Puteți vedea mai multe fotografii de-ale Ioanei, dând clik aici


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu